Moest het u nog niet opgevallen zijn: er zijn te veel zotten op de wereld. Het lijkt haast alsof we na de verlichting stilaan in de verduistering terecht zijn gekomen. Er zijn niet zo heel veel analfabeten meer in onze maatschappij, maar er lijkt een verontrustend groot aandeel aan volstrekte idioten te zijn die niet in staat zijn om zelfstandig na te denken.

Moeilijk te zeggen wat er juist allemaal misloopt, maar het is heel duidelijk dat zaken de verkeerde kant uit gaan. We hebben Franse presidenten die kinderen wil uniformeren om hen te uniformiseren (dat is die befaamde égalité .. de liberté is even verloren gelopen, waarschijnlijk op zoek naar de vermiste fraternité). Dan hebben we Russische presidenten die beweren dat de oorlog in Oekraïne al lang voorbij had kunnen zijn moesten de Oekraïners niet zo hard tegenstribbelen (vervelend hé, slachtoffers die tegenstribbelen!). Dan is er NAVO volk dat wartaal uitspreekt en uiteraard meer geld in de oorlogskas wilt. En dan hebben we het nog niet over UFOs die in elk geval een mooie bliksemafleider zijn.

Zoals bij elk maatschappelijk probleem zijn er maar twee mogelijke oorzaken: de jeugd van tegenwoordig, of de media. Deze keer lijkt de media me de grote schuldige te zijn. Het zijn zij die begonnen zijn met idioten beroemd te maken. Het zijn zij die profiteren van sensatie, wij/zij-denken, en mensen tegen elkaar uitspelen. Het zijn ook zij die een circus hebben gemaakt van politiek, waardoor we nu met (al dan niet oranje) apen zitten die stemmenkanonnen zijn. En aangezien nuance geen gazetten verkoopt, is die al lang overboord gegooid. Ook bij zelfverklaarde kwaliteitskranten. Gemakshalve reken ik sociale media ook tot de media. Mensen scrollen tot ze allerhande complexen krijgen, of tot ze radicaliseren. Of misschien beide, niks zo gevaarlijk als een geradicaliseerde puber met zelfhaat.

Maar goed. Het is duidelijk moeilijk om te benoemen wat er allemaal mis gaat, of waar de oorzaken liggen. Misschien is het makkelijker om oplossingen voor te stellen. Een beetje zelfstandig leren nadenken kan wonderen doen. Onze ministers van onderwijs zouden Calling Bullshit in the Age of Big Data verplichte leerstof moeten maken. Dat is een pak effectiever dan uniformen of identitair geleuter. Af en toe eens praten (of godbetert, discussiëren), met mensen met een andere kijk op de wereld kan uw wereldbeeld verruimen; fundamenteel willen we allemaal grotendeels hetzelfde. Gooi stront als Facebook, Instagram, TikTok, en Xitter gewoon in de vuilbak (en kom niet af met die zever “ik gebruik het voor de recepten” … ik lees playboy ook niet voor de interviews). En sta af en toe eens even stil bij het feit dat het leven voor het grootste deel een pak beter is dan slechts een paar generaties geleden.

Zoals gewoonlijk, geen dank, dit wereldverbeterend advies wordt u gratis aangeboden.

Bram