De gazet schrijft dat de taalwet misbruikt wordt door criminelen. En Lieven Sioen lijkt dan weer van mening dat criminelen geen burgers kunnen zijn? Klinkt weer als much ado about nothing. In een beschaafd land zou er helemaal geen nood mogen zijn aan een taalwet. Het spreekt voor zich dat de overheid met haar burgers moet communiceren in hun eigen taal. Niet in één of ander artificiële landstaal die toevallig bepaald is op een denkbeeldige lijn waar de Romeinen ooit voor iets tussen zaten. Hoepel toch op met die onzin. Een overheid is er voor de mensen, niet omgekeerd.

Is het kut dat de Franstalige aristocratische bourgeoisie hier te lang te veel kak aan hun gat heeft gehad? Zeer zeker. Maar die zijn intussen allemaal dood en begraven. Het is lang niet meer het geval dat er een Nederlandstalige minderheid onderdrukt wordt. In tegendeel. Er worden tientallen, misschien wel honderden, talen gesproken in ons kleine landje. Maar we willen krampachtig vasthouden aan dat Nederlands en dat Frans. Dat Duits hebben we al lang opgegeven.

Ondertussen blijft de politiek wat vage tegenstellingen zoeken om een identitair programma door te drukken (dE wAlEn ZiJn lUi!, weet ge wel?). Ondertussen heeft pakweg 20% van de mensen die in België wonen een “migratieachtergrond”. Ik kan u garanderen dat Vlamingen en Walen een pak meer met elkaar gemeen hebben dan met een hoop van die nieuwkomers. Waarmee ik niet op de nieuwkomers wil schieten, maar wel op die idiote politiek van artificiële tegenstellingen.

De oplossing voor die taalpolitiek is simpel: behandel uw inwoners als volwassenen. Vertaal belangrijke zaken naar een taal die begrepen wordt door het doelpubliek. En stop met in een kramp te schieten bij elk Frans of Engels woord. Of nog beter, zorg ervoor dat binnen heel de EU iedereen Engels leert tot op een deftig niveau (pakweg B1). Klaar.

Deze oplossing wordt u gratis aangeboden. Geen dank.

Wat die criminelen betreft …

Zolang iemand niet veroordeeld is, blijft er een vermoeden van onschuld. Lijkt me niet meer dan normaal dat beschuldigden zichzelf kunnen verdedigen in een taal die ze machtig zijn. Als daar af en toe eens misbruik van wordt gemaakt, dan is dat een spijtige zaak. Maar ge zou omgekeerd toch ook niet willen dat ge in een onverstaanbare taal voor een rechtbank moet gaan staan om u te verantwoorden voor god-weet-wat? Ge moest maar eens onschuldig zijn.

Bram