De kleren van de kiezer

Dat we te veel politici hebben in dit land is duidelijk. Blijkbaar vervelen ze zich steendood nu problemen als armoede, klimaatsverandering en oorlog de wereld uit zijn. Het is zelfs zo erg geworden dat ze nu beginnen lullen over kleding. En niet zomaar eender wie zijn kleren, nee, die van u en ik.

In Oostende is de OpenVLD het blijkbaar beu dat er — sidder ende beef — mannen in blote bast rondlopen. Een beetje vreemd voor een Liberale partij om zich te moeien met wat mensen dragen, maar ja. Na de Noordzee, Privacy & Fraude wilt Tommelein (Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee) nu blijkbaar ook blote basten gaan bestrijden. Het is voorlopig nog onduidelijk of die topless Oostendenaren gedwongen gaan worden om een Lul van de Week truitje te dragen.

Schepen @lesaffremartine @openvld zette het probleem op de kaart en niet meer dan terecht. https://t.co/w09qgWCbeg

— Bart Tommelein (@Barttommelein) September 14, 2015

Zo ze in Oostende geen tepels meer willen zien, zo willen ze in Antwerpen graag meer bloot. Een of andere NVA-er, Fons Duchateau, is van mening dat boerkini’s absoluut uit den boze zijn. Persoonlijk ben ik grote voorstander van verplicht naaktzwemmen voor iedereen, maar goed, dat terzijde. De Fons verschool zich eerst achter loze argumenten over “hygiëne” en “veiligheid”. Maar het Interfederaal Gelijkekansencentrum (wat dat ook moge zijn) beschikt blijkbaar over een aantal slimme koppen. Zo blijkt immers dat kledij die uit dezelfde stof gemaakt is als een gewone zwembroek zowaar even proper is als een gewone zwembroek! Wie had dat durven denken! En al even veilig ook! Moh!

Straks gaan ze nog duikpakken toelaten in het zwembad! Of zwemshorts! Stel u voor. We leven in nogal tijden, seg!

Annette Kellerman

Ik detecteer hier toch een zekere dubbele moraal. Als het gaat om blanke mensen dan schreeuwen we moord en brand als de rokjes te kort zijn of de basten te bloot. Maar als het gaat om lichtbruine mensen, oei, dan is de rok plots te lang of het badpak niet bloot genoeg.

In 1907 werd Annette Kellerman opgepakt omdat ze in een “onzedig” badpak gekleed was. In de VS — land of the free, weet u wel. Sindsdien hebben vrouwen en mannen gevochten (soms letterlijk) om te mogen dragen wat ze willen. Allerhande overheden (seculiere en religieuze) schijnen van mening te zijn dat zij — en alleen zij! — mogen beslissen hoe mensen zich mogen kleden.

De VLD spreekt van “respect”, de NVA heeft het over een aanval op “onze waarden”. Dat “respect” is blijkbaar altijd respect ten aanzien van de bange, blanke man. En die waarden blijken die van een conservatieve knar te zijn. Het is allemaal bullshit. Draag wat ge wilt, en laat andere mensen dragen (of niet) wat zij willen. Als ge geen tepels wilt zien, ga dan niet aan de zee wonen. Als ge geen vrouwen in een badpak wilt zien, ga dan niet zwemmen. Onnozelaars.

Bram