In een jaar waarin we ons allemaal blauw betalen aan energie, beslist hoogspanningsbeheerder Elia doodleuk om nog wat meer dividend uit te keren. Voor de zevende keer op rij verhogen ze hun dividend. Ze hebben immers weer veel winst gemaakt. Fijn voor beleggers en intercommunales, maar een serieuze middenvinger naar Jan Modaal.

Elia beheert ons hoogspanningsnet. Een nuttige taak. Ze hebben daar een monopolie op, wat op zich niet onlogisch is, het zou onnozel en duur zijn om meerdere hoogspanningsnetten te moeten aanleggen. Dat een hoogspanningsnet geld kost is niet verwonderlijk. Dat elektriciteitsverbruikers daarvoor moeten betalen staat ook niet ter discussie. Waar het schoentje wringt, is dat dit een beursgenoteerd, winstgedreven bedrijf is.

Met de dividenden die ze de voorbije tien jaar hebben uitbetaald hadden ze Ventilus kunnen betalen. Maar nee, dat had te evident geweest. De elektriciteitsfactuur nog wat uitmelken is gemakkelijker.

Elia zou een VZW moeten zijn. Net zoals élke monopolist. Die winst zou er niet mogen zijn, laat staan dat die uitgekeerd zou mogen worden intercommunales en Katoen Natie. Elke cent die in Elia rolt zou naar het hoogspanningsnet moeten gaan. Te veel aangerekend? Terugbetalen. Klaar. Mogen de mensen die daar werken goed hun boterham verdienen? Zeer zeker. En daar zou het moeten stoppen. Maar ze worden betaald door elke Belg, die daarin geen keuze heeft. Ze kunnen dan op z’n minst het fatsoen hebben om ons niet in’t zak te zetten.

Aangezien de intercommunales een grote aandeelhouder zijn van Elia, is dat dividend trouwens de zoveelste verdoken belasting. Een voorstel voor de elektriciteitsleveranciers: splits de factuur wat verder uit zodat het duidelijk is hoeveel van de elektriciteitsprijs in de gemeentekas of als winstuitkering verdwijnt. Het zou verhelderend kunnen zijn.

Bah.

Bram